NASA

Živjeli u uvjetima kao na Marsu: Volonteri godinu proveli u simuliranom staništu

Mars Dune Alpha stvoren je pomoću 3D printera

Dvije žene i dva muškarca proveli su 378 dana u Mars Dune Alphi. X (Twitter)

E. Ag.

8.7.2024

Prva od nekoliko NASA-inih misija čiji je cilj bio simuliranje boravka na Marsu završila se u Hjustonu u Teksasu nakon što su četiri volontera napustila simulirano NASA-ino stanište na Marsu nakon više od godinu dana.

Dvije žene i dva muškarca proveli su 378 dana u Mars Dune Alphi, izolovanoj strukturi od 160 kvadratnih metara u Svemirskom centru Johnson u Hjustonu, koja oponaša uvjete na Crvenoj planeti.

Ova misija bila je prva u seriji Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA), čiji je cilj da pomogne NASA-i da se pripremi za ponovni let na Mjesec, a jednog dana čak i na Mars.

Mars Dune Alpha stvoren je pomoću 3D printera. Prilikom izlaska iz staništa u subotu, nakon više od godinu, četvero volontera CHAPEA, koji tokom svog boravka nisu smjeli da napuste objekt bez prozora, bilo je ganuto.

"Predivno iskustvo"

- Ove stvari možemo da učinimo zajedno - rekao je član posade Ros Brokvel i dodao:

- Možemo da upotrijebimo svoju znatiželju i svrhu kako bismo postigli mir i blagostanje te otkrili znanje i radost za dobrobit svih na svakom dijelu Zemlje.

Učestvovanje u simuliranoj misiji na Marsu bilo je "predivno iskustvo", rekao je.

- I stvarno se nadam da će nam ovo pomoći da kročimo na Mars - dodao je Brokvel.

Cilj NASA-inog programa Artemis, nazvanog po grčkoj boginji Mjeseca, jeste da ponovo pošalje ljude na Mjesec 2030-ih, uključujući prvu obojenu osobu i prvu ženu.

Za prvu od svojih misija CHAPEA koje simuliraju boravak na Marsu, NASA nije izabrala obučene astronaute. Pravo na prijavu imali su svi "zdravi i motivisani" državljani SAD ili stalni stanovnici između 30 i 55 godina s diplomom iz inženjerstva ili nauke i dvije godine povezanog radnog iskustva.

Izabrani su građevinski inženjer iz Virdžinije Brokvel, biologinja Keli Haston iz San Franciska, ljekar i otac troje djece Nejtan Džons iz Ilinoisa i mikrobiologinja Anka Selariu.

Kakvo je bilo stanište

Stanište u kojem su proveli godinu uključuje privatne prostorije za spavanje veličine oko 6 kvadratnih metara, zajednički dnevni boravak opremljen TV-om i foteljama, radna mjesta i medicinsku stanicu.

Tokom boravka volonterima je bilo dopušteno da ostanu u kontaktu s porodicom i prijateljima, ali je komunikacija bila postavljena na "Marsovsko vrijeme", što znači da bi običnoj poruci trebale 22 minute da stigne do Zemlje.

Prema NASA-i, posada je izvela "višestruke simulacije Marswalks, uzgojila i ubrala nekoliko usjeva salate kako bi povremeno dopunila hranu na policama i učestvovala u održavanju staništa i opreme".

- Kako bi uvjeti bili što sličniji onima na Marsu također su se suočili s "ekološkim stresorima kao što su ograničenja resursa, izolacija i kvar opreme" - kažu iz svemirske agencije.

NASA je provela sličan eksperiment nazvan Hi Seas na Havajima.

Prije 15 godina Evropska svemirska agencija (ESA), Rusija i Kina također su provele projekt s ciljem pripreme za neodređene buduće misije na Mars pod nazivom Mars 500.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.