UPOZORENJE

Evropljani su izloženi opasnoj hemikaliji: Izaziva neplodnost i alergijske reakcije na koži

Koristi se u plastičnim i metalnim posudama, flašama za vodu...

BPA se koristi u plastičnim i metalnim posudama za hranu, bocama za višekratnu upotrebu i cijevima za vodu. Facebook

E. Ag.

20.9.2023

Krajem prošle sedmice Evropska agencija za zaštitu životne sredine objavila je da su stanovnici Evropske unije i dalje izloženi prevelikim količinama bisfenola A, štetne hemikalije poznate kao BPA koja se decenijama koristi u proizvodnji određenih plastičnih proizvoda.

Ova agencija je saopćila da su uzorci urina prikupljeni od Evropljana u nekoliko zemalja otkrili da izloženost BPA ostaje "znatno iznad prihvatljivog nivoa zdravstvene bezbednosti" i da predstavlja potencijalni rizik za milione ljudi.

Koristi se u plastičnim i metalnim posudama, flašama za vodu...

Hemikalija BPA

BPA, koja se koristi u plastičnim i metalnim posudama za hranu, bocama za višekratnu upotrebu i cijevima za vodu za piće, čak i u malim dozama može oslabiti imuni sistem, navodi agencija.

Hemikalija BPA kod ljudi može izazvati niz zdravstvenih problema, uključujući neplodnost i alergijske reakcije na koži.

Bisfenol A i još dva bisfenola koja se koriste kao zamjena za BPA izmjereni su u urinu 2.756 odraslih osoba iz 11 zemalja: Hrvatske, Češke, Danske, Francuske, Finske, Njemačke, Islanda, Luksemburga, Poljske, Portugala i Švicarske.

- Nivo prekoračenja varirao je između 71 i 100 posto - saopćila je EEA sa sjedištem u Kopenhagenu za 11 zemalja.

Veliki rizik

- Zahvaljujući revolucionarnom istraživačkom projektu EU za biomonitoring ljudi, možemo vidjeti da bisfenol A predstavlja mnogo rasprostranjeniji rizik po naše zdravlje nego što se ranije mislilo - rekla je izvršna direktorica EEA Lena Ila-Mononen.

- Moramo ozbiljno shvatiti rezultate ovog istraživanja i poduzeti više akcija na nivou EU kako bismo ograničili izloženost hemikalijama koje predstavljaju rizik po zdravlje Evropljana - dodala je ona.

BPA je godinama zabranjen u plastičnim bocama i ambalaži koja sadrži hranu za bebe i malu djecu u EU. U februaru 2018. blok je također uveo strožija ograničenja za BPA u svim materijalima u kontaktu s hranom, prenosi B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.