ISTRAŽIVANJA

Homo sapiens donio luk i strijelu u Evropu prije 54.000 godina

Oštećenja od udarca duž ivica kamenih vrhova sa francuskog lokaliteta ukazuju na to da su ovi alati bili pričvršćeni za dršku na dnu

Nema dokaza da su neandertalci, koji su u to vrijeme već bili prisutni u Evropi, koristili strijele. Printscreen

E. A.

23.2.2023

Francuski istraživači došli su do novih saznanja prema kojima je homo sapiens prije 54.000 godina donio tehnike korištenja luka i strijele iz Afrike u Evropu, gdje su u to vrijeme živjeli neandertalci.

Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu Eks-Marsej u Francuskoj, gdje su arheolozi ispitivali trouglasto kamenje i druge artefakte pronađene u pećini Grote mandrin na jugu Francuske, prenio je Sajans njuz.

Među 852 iskopana artefakta koji datiraju prije oko 54.000 godina, 196 trouglastih kamenčića imaju velika oštećenja od velikog udara i oštećenja izazvana mesarskim aktivnostima.

Kamene replike

Istraživači su uporedili te nalaze sa oštećenjima na kamenim replikama artefakata koje su koristili kao vrhove strijela ispaljenih iz luka i kao vrhove koplja umetnutih u ručne sprave za bacanje.

Oštećenja od udarca duž ivica kamenih vrhova sa francuskog lokaliteta ukazuju na to da su ovi alati bili pričvršćeni za dršku na dnu.

Nema dokaza da su neandertalci, koji su u to vrijeme već bili prisutni u Evropi, koristili strijele.

Prednosti u lovu

Također, nejasno je da li je korištenje luka i strijele pružilo značajne prednosti u lovu homo sapiensu u odnosu na neandertalce koji su koristili koplja koja su bacali ili zabadali u plijen.

Predhodna otkrića ukazuju na to da tehnike lova lukom i strijelom nastali u Africi između 80.000 i 60.000 godina prije nove ere.

Ranije studije pokazuje da su podsaharski Afrikanci na sličan način lovili konje, bizone i jelene.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.