NAUKA

Skoro sve probleme riješite pomoću đumbira

Nema šta ne liječi

Onasa

28.2.2016

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana porijeklom iz Indije. Ljekovita svojstva đumbira poznata su hiljadama godina u nazad, a za tu činjenicu zaslužan je korijen đumbira koji se može konzumirati u svježem ili sušenom obliku, ali i u obliku praha i sirupa te ušećeren ili ukiseljen. 

Osim u prehrani tokom historije đumbir je, između ostaloga, pronašao svoje mjesto i u proizvodnji lijekova, ali i alkoholnih pića te kozmetike. 

Osim ugodnog mirisa te jakog i aromatičnog okusa đumbir posjeduje i brojna ljekovita svojstva. 

U kineskim zapisima, od oko 4. stoljeća prije Krista, spominje se učinkovitost đumbira u liječenju mučnina, bolova u trbuhu, krvarenja te reumatizma. Treba napomenuti i kako se đumbir u 16. stoljeću koristio kao prirodno sredstvo protiv kuge.  

 U današnje vrijeme đumbir se koristi u liječenju smanjenog apetita, mučnine i povraćanja, želučanih problema, boli u mišićima, boli kao posljedice menstrualnih tegoba, artritisa, infekcija gornjeg respiratornog sustava i bronhitisa. 

Treba naglasiti pozitivne učinke đumbira na probavu koju potiče i olakšava. Nadalje, đumbir potiče rad crijeva te sprječava nastanak oštećenja sluznice želuca, odnosno preventivno djeluje na pojavu čira.

 Energetska i nutritivna vrijednost

na 100 g:

Energetska vrijednost        80 kcal
 
Masti      0,85 g
Ugljikohidrati    17,77 g
Vlakna    2 g
Proteini    1,80 g
Vitamin C    5 mg
Vitamin E    0,26 mg
Vitamin B6    0,16 mg
Tiamin    0,3 mg
Riboflavin    0,3 mg
Niacin    0,75 mg
Pantotenska kiselina    0,20 mg
Kalij    415 mg
Kalcij    16 mg
Fosfor    34 mg
Magnezij    43 mg
Željezo    0,60 mg
Cink    0,34 mg
Bakar    0,23 mg
Mangan    0,23 mg
Selen    0,70 μg

Čaj od svježeg đumbira

Sastojci:

- 1 l vode 
- 5 cm korijena đumbira

Priprema:

Vodu kuhajte dok ne zakipi nakon čega dodajte nasjeckani korijen đumbira i nastavite kuhanje u trajanju od 5 minuta. Nakon sto ga procijedite, čaj popijte topao. Preporučuje se da čaj zasladite medom.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.