BRZO I LAKO

Recept za bajaderu

Za glazuru na pari otopite čokoladu za kuhanje s uljem i prelijte preko kolača, koji zatim ide na hlađenje u frižider preko noći

Bajadera. Recepttura

A. O.

16.12.2024

Ukoliko vam se jede nešto slatko, a želite prvo spremiti poslasticu, onda je ovaj recept za vas. Naš prijedlog je brza bajadera.

Sastojci:

200 ml vode

250 g margarina

200 g šećera

1 vanilin šećer

400 g mljevenog keksa

300 g mljevenih oraha

100 g čokolade za kuhanje

Glazura:

150 g čokolade za kuhanje

6 kašika ulja

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, te dodajte margarin narezan na kockice, šećer i vanilin šećer. Sve zagrijavajte na tihoj vatri uz miješanje da se sastojci otope.

U posudu sipajte mljeveni keks i orahe, pa ih izmiješajte i dodajte otopljene sastojke. Sve dobro izmiješajte da dobijete ujednačenu smjesu, te je podijelite na dva jednaka dijela.

Istopite čokoladu i sipajte u jednu polovinu smjese i dobro izmiješajte. Pleh dimenzija 35x20 centimetara namažite uljem i na dno prvo stavite čokoladni sloj i dobro ga izravnajte. Zatim nanosite drugi sloj i opet izravnajte.

Za glazuru na pari otopite čokoladu za kuhanje s uljem i prelijte preko kolača, koji zatim ide na hlađenje u frižider preko noći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.