Sklonost eksperimentiranju u kuhinji pohvalna je karakteristika, ako ne uključuje koketiranje s opasnošću koja može zakomplicirati vaše zdravlje i život.
Donosimo vam popis namirnica kojih se treba čuvati, ili ih pažljivo pripremati, jer izazivaju sve od teškog trovanja do fatalnih posljedica. S ovim namirnicama trebate biti jako oprezni, a upravo zbog rizika neke od njih se smatraju vrhunskim specijalitetima za koje su mnogi voljni izdvojiti sulude cifre. Lude ribe, sirevi i povrće ovu listu čine opasnom!
1. Voće ackee
Ackee je najpoznatija voćka na Jamajci. Ako se planirate uputiti na ovu toplu destinaciju, nemojte posezati za njezinim plodovima bez pitanja. Dok odgovarajuće ne dozrije, njezina konzumacija može izazvati povraćanje, komu ili čak smrt!
2. Korijen manioke
Korijen manioke odličan je dodatak karipskim jelima, no nemojte njime rukovati nepromišljeno. Ako ovaj korijen termički ne obradite dovoljno, vaši bi gosti mogli umrijeti od trovanja cijanidom.
3. Fugu
Japanska bodljikava riba fugu prava je kulinarski delikates u Aziji, no ona zahtjeva pažljivu pripremu. Njezino meso sadrži tetrodotoksin – otrov kao i kod drugih riba napuhača koji izaziva smrtne posljedice, pa se kuhari posebno treniraju kako bi ga uklonili prije posluživanja gostima.
4. Otrovne gljive
Od lagane mučnine do kobnih posljedica po vaš život, najgori su scenariji neodgovorna i neoprezna branja i konzumiranja gljiva. Stoga uvijek budite u pratnji osobe koja ima mnogo iskustva, a sve u što niste sto posto sigurni zaobiđite u širokom luku!
5. Afrička bik-žaba
Žabe su delikatesa u cijelome svijetu, no afrička podvrsta bik-žaba (engl. Bullfrog) izaziva zatajenje bubrega ako se termički dobro ne obradi prije konzumacije.