DEKLARACIJA

Skupština USK: Današnje hapšenje je nastavak antibosanske politike

RTV USK

27.4.2018

Kašnjenje sjednice Skupštine USK i jutrošnje hapšenje generala Atifa Dudakovića i drugih bivših pripadnika Petog korpusa, nagovjestili su odgađanje redovnog zasjedanja najvišeg zakonodavnog tijela u USK, što se danas i potvrdilo.

Kolegij Skupštine, koji je u međuvremenu zasjedao, zauzeo je stav da redovnog skupštinskog zasjedanja neće biti u znak protesta na samo hapšenje. Umjesto redovne, održana je vanredna sjednica s početkom u 12 sati, na kojoj je predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić pročitao tekst Deklaracije, koju je pripremilo Ministarstvo za pitanje boraca i RVI USK, a koju su skupštinski zastupnici jednoglasno usvojili.  

U tekstu Deklaracije na okolnosti hapšenja Atifa Dudakovića, ratnog komandanta Petog korpusa, komandanta Zajedničke komande Vojske FBiH i dijela ratnog komandnog kadra Petog armijskog korpusa, između ostalog, navodi se osuda čina hapšenja te konstatacija da ono predstavlja nastavak antibosanske politike i pokušaj izjednačavanja agresora i žrtve.

Vanrednoj sjednici prisustvovali su i predstavnici boračkih udruženja proisteklih iz rata, koji su iskazali podršku uhapšenima.

Nakon čitanja Deklaracije, vanredna sjednica je završila, a redovno zasjedanje zakazano je u naredni petak, 4. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.