BLAGDAN

Vahid ef. Fazlović: Odgovorno čuvajmo bosansku privrženost našim komšijama

Vahid ef. Fazlović. A. Bajrić

Piše: E. SKOKIĆ

9.8.2019

Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, uoči Kurban-bajrama uputio je blagdansku poruku osvrćući se na ibadete hadža i kurbana.

- Meka i Medina ovih su dana na poseban način duhovni dom za veliki broj hodočasnika. Skoro da na zemaljskoj kugli nema skupine muslimana, a da njihovi sunarodnjaci u vrijeme hadža ne sudjeluju u obavljanju hadžskih dužnosti. Ponosni smo na hadžije iz naše domovine koji zajedno s milionima svoje braće i sestara sada iščekuju obavljanje najvažnijih hadžskih obreda. 

Allaha, dž. š., molimo da njihov hadž primi i da se svojim porodicama hairli vrate. Hadž je uistinu velika nada za svakog muslimana, te su stoga i pripreme za obavljanje ovog vjerskog propisa, koje ponekad traju i decenijama, svojevrsni ibadet - poručio je ef. Fazlović. 

On je naveo da susret s Kabom u Meki, prvim blagoslovljenim hramom na Zemlji, te zijaret Poslanikovog, a. s., mezara u medinskoj Revdi, za sve vjernike predstavlja veliki duhovni preporod. 

- Oplemenjenih srca i prosvijetljenog razuma, oni sa mnogo više dobrote i razumijevanja gledaju na svijet i ljude. Njihova vjera je jača i oni su bogobojazniji. Takva duhovna promjena i nova perspektiva ljudske spoznaje i poimanja može biti još čvršća osnova za novi kvalitet u odnosima među ljudima, od porodice pa do najviših razina svakog društva i zajednice. 

Odnosi među ljudima počivaju, kako se u Kur'ani-kerimu objavljuje, na dobročinstvu i čestitosti, a to znači na dobrom djelu i moralnom ophođenju – naveo je muftija Fazlović.

Vahid ef. Fazlović. A. Bajrić

Dobročinstvo, ističe on, svoj korijen ima u bogobojaznosti, odnosno u znanju da su svi ljudi sličnih potreba i mogućnosti i da imaju jednog Stvoritelja pred kojim je konačni sud za sve njih, bez izuzetka. Ovo su vrijednosti, smatra muftija, koje ljude i narode zasigurno mogu voditi putevima saradnje i prijateljstva te ih sačuvati od grijeha i međusobnog nerazumijevanja.

- Test istinskog vjerovanja jeste naša lijepa riječ koja je upućena drugima i naše djelo koje koristi ljudima. Kod Uzvišenog Boga razine naših stvarnih vrijednost mjere se našim djelima. Allah, dž. š., ljudima poručuje: Za sve će biti posebni stepeni, prema tome kako su radili; da bi za djela svoj bili nagrađeni – nepravda im se neće učiniti. (El-Ahkaf, 19.). 

Unaprijedimo te svoje stepene našim ibadetima i predanošću Gospodaru svjetova i našom bajramskom velikodušnošću prema njegovim robovima. Obaspimo bajramskom pažnjom naše najstarije i obveselimo darovima naše najmlađe. Bajramskom radošću i toplinom obnovimo naše porodične i rodbinske veze i učvrstimo naša prijateljstva. 

Odgovorno čuvajmo bosansku privrženost svim našim komšijama. U ovim danima posebnu vrijednost ima naša lijepa riječ i plemenito djelo prema nemoćnima, bolesnima i usamljenima među nama. Neka niko od potrebitih ne ostane uskraćen od naše pomoći i neka ona bude što izdašnija – zaključio je u svom obraćanju tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.