TUZLANSKI KANTON

Gračanica: Novo, treće trovanje rijeke Spreče u ovoj godini

Piše: H.Č.

17.7.2017

Članovi udruženja Ekološko-sportsko-ribolovnog društva (ESRD) “Drijenča”u Gračanici, od jutros su na obalama rijeke Spreče, kako bi nadležnim inspketorima, ministraima, policiji i javnosti ukazali na još jedno, treće po redu trovanje i pomor ribe u ovoj rijeci.

Sekretar udruženja gračaničkih ribara Osman Hodžić, pokazuje više vrsta otrovane ribe,klijena, bjelice, soma, šarana, kako bježe ka obali tražeći spas na ušćima malih potočića, pa i kanalizacije u Spreču.

- Ovo je treće trovanje ribe i rijeke u ovoj godini. Prva dva ekološka incidenta dogodila su se u januaru i februaru, svaki kao i ovaj put u dane vikenda. Čekam inspektore, ministre poljoprivrede i prostornog uređenja, da im kažem i da ih pitam šta će oni konretno učiniti, da dobro poznate trovače iz Lukavca kazne, da se jednom stane ukraj ljudskom nemaru, jer ovo je zločin - kaže Hodžić.

Dotle se Sprečkim poljem iz rijeke Spreče, širi nesnošljiv smrad benzola i ostalih otrova ispušenih u rijeku u kojoj se ubija svaki životinjski i biljni svijet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.