Praznična atmosfera i raspoloženje se osjete i u Fojnici. Od jutarnjih sati, iako je temperatura nekoliko stepeni ispod nule, građani Fojnice i gosti ovog turističkog grada su krenuli na jutarnje kafe i u prvu kupovinu prehrambenih artikala koji su neophodni za trpezu.
Pazarni dan je od vajkada u Fojnici srijedom, danas je srijeda „prebačena“ na utorak, kako bi se građani i gosti mogli snabdjeti na zelenoj pijaci. Sve danas štima, ko para ima i, kako reče jedan od slavljenika, samo da je više para i praznika.
Najviše su se kupovali voće i povrće, sirutka, rasol i meso suho i sirovo, salate i kiseli kupus. Cijena suhog mesa je bila od najniže 8 KM do 30 KM po kilogramu, koliko je koštao kilogram zarebnice. Fojničani će uglavnom ispratiti dočekati Novu 2020. godinu u kućnom ambijentu, uz TV programe i trpezu s familijom.
Organiziranih dočeka Nove godine ima u hotelu „Reumal“ Fojnica, gdje će nekoliko stotina ljudi u velikoj sali hotela uživati uz bogatu trpezu i muziku uživo. Neke grupe Fojničana će novogodišnje praznike dočekati na Prokoškom jezeru, gdje je visina snijega oko 40 cm, a također, neki će dočekati Novu godinu u skijalištu RC „Brusnica“ Fojnica u istoimenom motelu i u vikendicama oko skijališta.