NOVI GRAD

Čajić: Zašto Efendić još ne formira komisiju za sigurnost

SDA ne poštuje stavove Vijeća osim one u kojima pronalaze svoje, najčešće, lične interese, rekao Memišević

Na vanrednoj sjednici OV Novi Grad donesen zaključak

Piše: A. TABAK

22.11.2018

Rukovodstvo Općine Novi Grad, s načelnikom Semirom Efendićem (SDA) na čelu, još nije započelo realizaciju zaključaka s vanredne sjednice Općinskog vijeća (OV) koja je održana nakon brutalnog ubistva policajaca. Kazao je to za „Dnevni avaz“ vijećnik Samir Čajić (SBB).  

Radna grupa

On je podsjetio da je među usvojenim zaključcima tada bila i njegova inicijativa da se formira komisija za saradnju s Četvrtom policijskom upravom radi povećanja sigurnosti u općini Novi Grad.

Međutim, kako nam je kazao Čajić, iako je prošlo skoro mjesec od te sjednice, još se nije pristupilo formiranju te radne grupe.

- Još se ne zna ni ko će biti članovi i predsjednik tog radnog tijela. Nejasno je zašto načelnik Efendić opstruira formiranje ove komisije za sigurnost, jer OV je donijelo zaključak – kazao je Čajić.

Članovi te komisije bi konstantno sarađivali s Policijskom upravom i pratili šta policiji nedostaje od opreme i drugih sredstava, te bi se u Općinskom vijeću zalagali za izdvajanje novca i opremanje policajaca kako bi im se dala maksimalna podrška.

Šef Kluba vijećnika SBB-a Ifet Mahmutović kazao je da u Nacrtu budžeta za narednu godinu nije vidio da su uopće planirana sredstva za formiranje ovog radnog tijela.

- Mi ćemo reagirati kao Klub na narednoj sjednici OV, jer ovo je stvar nerada načelnika Efendića. Službe vode Novi Grad, a on je povremeni gospodar svega. Kad mu naumpadne nešto, on će to završiti, po želji – rekao je Mahmutović.

Mirza Memišević, vijećnik DF-a u OV Novi Grad, kazao je da samo većina koju predvodi SDA može kočiti proces formiranja ove komisije.

Oprema policije

- Prijedlog kolege Čajića jednoglasno je podržan čak i od vijećnika SDA. To ukazuje na činjenicu da oni ne poštuju stavove Vijeća osim onih stavova u kojima pronalaze svoje, najčešće, lične interese. Duboko sam razočaran odnosom prema sigurnosti građana, ali i policajaca – istakao je Memišević.

Dodao je da će i ove godine tražiti da se policija opremi kamerama, detektorima zvuka i adekvatnim serverima za praćenje situacije na terenu te da se osigura osam miliona KM za sigurnost građana.

Tačka nije uvrštena ni na dnevni red      

Vijećnik Naše stranke Ibrahim Obhođaš kazao je da na dnevni red naredne sjednice Vijeća čak nije ni uvrštena tačka o formiranju komisije.

- Rečeno je da će to biti na sjednici. Međutim, imamo dnevni red na kojem te tačke nema. To je ostalo po strani. Većina koju predvodi SDA pravi dnevni red i oni su ti koji su trebali delegirati tu tačku o kojoj bi se raspravljalo na sjednici – rekao je Obhođaš.

Čajić: OV je donijelo zaključak

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.