SARAJEVO

Dječija igrališta na meti vandala: "Park" svakog dana bilježi krađe i oštećenja

"Ciciban" igralište na Marindvoru

Piše: L. Š.

6.2.2018


Na području Kantona Sarajevo postoje 164 dječija i 86 sportskih igrališta. Od toga općina Centar ima 33, Stari Grad 3, Novo Sarajevo 39, Novi Grad 56, Vogošća 17, a Ilidža 17 dječijih igrališta, potvrdila je Aldijana Hamza iz preduzeća “Park”. 

Većina igrališta zagrađena je zaštitnom ogradom, a samo neka se navečer zaključavaju. Nažalost, kako nam je kazala Hamza, njihove ekipe svakodnevno zabilježe krađu ili neka oštećenja u dječijim parkovima.

- Bez obzira na to koliko ulagali u dječija igrališta, gradili nova te nabavljali nove mobilijare, uvijek će biti krađa. Tome se ne može stati ukraj. Zaštitne ograde nisu visoke i svako može da uđe i načini štetu – kazala je Hamza.

U Centru je izgrađeno 12 “ciciban” igrališta u saradnji sa preduzećem “Park”, a za razliku od većine dječijih parkova, to su igrališta koja su zagrađena.

- Nije u planu gradnja novih igrališta s obzirom na to da nema nikakvih zahtjeva općina, ali treba imati u vidu i finansijske mogućnosti. Umjesto da se novac troši za nova igrališta i parkove, sav novac se, zbog vandalizma, potroši na svakodnevno saniranje štete – naglasila je Hamza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.