UPOZORENJA

Nikada ne ostavljajte dijete samo u vozilu: Evo i zašto

Najveću opasnost predstavlja toplotni udar, koji može oštetiti mozak i druge organe tijela

Dijete u autu. Društvene mreže

Z. K.

5.8.2024

Iako je primamljivo ostaviti dijete na miru u automobilu dok vi hodate okolo, to je vrlo loša i po vaše dijete iznimno opasna odluka. Najveću opasnost predstavlja toplotni udar (hipertermija). Ovo stanje može oštetiti mozak i druge organe tijela, a u težem obliku može čak dovesti i do smrti, navode stručnjaci.

Rast temperature

Ne treba dugo da tjelesna temperatura djeteta postane previsoka kada ga ostavite u automobilu. Temperatura u automobilu može porasti za 10 stepeni Celzija za samo 10 minuta i 22 stepena Celzija za sat, upozoravaju stručnjaci. Vani ne mora biti vruće da bi bilo opasno u automobilu. Smrtni slučajevi događali su se pri vanjskoj temperaturi nešto iznad 20 stepeni.

Otvoreni prozori ne sprečavaju da se temperatura podigne na opasnu razinu. Djetetovo tijelo zagrijava se od tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Djeca imaju veliku površinu tijela koja apsorbira toplinu, a njihov organizam još nije do kraja razvio sposobnost unutrašnjeg rashlađivanja.

Toplotni udar

Većina djece žrtava toplotnog udara u automobilu bila su do tri godine starosti, ali nesreća se može dogoditi djeci starijoj od 14 godina. Ostali rizici ostavljanja djeteta samog u automobilu uključuju nesretne slučajeve poput onog da se dijete zaključa u prtljažnik, pokrene automobil ili bude oteto iz automobila koji nije pod nadzorom roditelja.

Šta treba učiniti

Šta možete učiniti da biste zaštitili dijete?

- Nikada ne ostavljajte dijete samo u vozilu, čak ni na trenutak!

- Nemojte dopustiti da se dijete igra u automobilu.

- Zaključajte sva vrata i prtljažnik, nakon što su svi izašli iz automobila.

- Držite sve ključeve izvan dosega djeteta.

- Ako dijete nestane, prvo provjerite bazen ako ga imate. Zatim provjerite auto, uključujući i prtljažnik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.