KORISNO

Izbirljivost je nasljedna

Neofobija - strah od nove hrane - obično se javlja u dobi između dvije i tri godine

Genetika igra jako važnu ulogu u izbirljivosti. Ilustracija

Avaz.ba

8.6.2020

Imate problema s uvjeravanjem svog djeteta da pojede brokulu ili špinat? Možda ono pati od neofobije, straha od nove hrane, koji se smatra nasljednim. 

- Djeca zapravo mogu svoje majke okriviti za to što ne jedu neke vrste hrane - kaže Džen Verdle (Jane Wardle), naučnica iz Londona i autorica studije o neofobiji. Wardle i njene kolege proveli su anketu među roditeljima 5 390 parova jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca o tome koliko su njihova djeca voljna isprobati novu hranu.

Pokazalo se da jednojajčani blizanci imaju jednake reakcije na nove vrste hrane, odnosno ili je žele ili ne žele probati. Naučnici su na temelju toga zaključili da genetika igra jako važnu ulogu u izbirljivosti, budući da jednojajčani blizanci dijele sve gene.

Naučnici općenito neofobiju smatraju jednom od normalnih faza ljudskog razvoja. Pretpostavlja se da se ona kod djece razvija kao svojevrsna zaštita te da priroda na taj način djecu nastoji zaštititi od slučajnog konzumiranja opasnih namirnica kao što su otrovne bobice ili gljive.

Neofobija se obično javlja u dobi između dvije i tri godine, kad su djeca već pokretna i sposobna izgubiti se roditelju iz vidika. Osim neofobije, što se prehrane tiče, nasljednom se smatra i sposobnost da se osjeti gorki okus. Zanimljivo je da oko 30 posto bijelaca ne osjeća taj okus.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.