Prilikom izbora hrane za bebe, prije svega, treba povesti računa o tome da ona mora biti:
- Visokoenergetska, jer zbog ubrzanog rasta mala djeca imaju potrebu za dodatnom energijom;
- Lako varljiva, dakle u početku kašasta, a kasnije uvoditi sve čvršću hranu;
- Svježa i čista;
- Laka za spremanje.
Četiri osnovne grupe namirnica potrebne djetetu su žitarice, voće, povrće i hrana životinjskog porijekla.
Žitarice
U ovu grupu spadaju: riža, pšenica, kukuruz, raž, ječam i ovas. Žitarice sadrže veliku količinu ugljikohidrata koji su dobar izvor energije. U omotaču se nalaze vlaknaste materije koje imaju značajnu ulogu u održavanju funkcije probavnog trakta.
Dobar su izvor vitamina B-grupe. Žitarice sadrže malo masti i minerala. Najbolje su u kombinaciji s namirnicama životinjskog porijekla (keks s mlijekom, pecivo sa sirom, pura s mlijekom).
Pšenica, raž i ječam sadrže dosta glutena koji kod predisponiranih osoba izaziva celijakiju. Zbog toga njih ne treba davati prije 10. mjeseca života.
Voće i povrće
Voće sadrži veliku količinu vode, ugljikohidrata, minerala, vitamina i vlaknastih materija. Ima malo bjelančevina i masti. Željeza ima u kupini, borovnici, kajsiji, breskvi i malini. Dunja, jabuka, jagoda i malina sadrže dosta pektina koji povoljno djeluju kod djece koja imaju proljev.
Za početak dohranjivanja najbolje je bebi dati jabuku, krušku, kajsiju, šljivu, breskvu. Citruse, zbog rizika od alergijskih reakcija, ne treba davati u prvoj godini života.
Povrće sadrži veliku količinu vode, ugljikohidrata, vitamina, minerala, vlaknastih materija. Ima malo bjelančevina i malo masti.
Vitamina C ima u lisnatom (posebno onom tamnozelenih listova) povrću, u paradajzu, paprici, krompiru. Karotena ima u zeleno-žutom povrću. Kalcija i željeza ima u špinatu, zelenoj salati, mrkvi, tikvi.
Hrana životinjskog porijekla
U ovu hranu spadaju meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi. U ishrani male djece, zbog lakšeg varenja, koristi se meso mladih životinja (janjetina, piletina, teletina).
Meso sadrži bjelančevine visoke biološke vrijednosti. Pored toga, ono je bogat izvor mineralnih materija - kalija, fosfora, klora, sumpora, kalcija, magnezija i željeza.
Jaja sadrže bjelančevine visoke biološke vrijednosti te bitne aminokiseline. Žumance je bogatije mastima, željezom i fosforom od bjelanceta.