Ljeto je godišnje doba koje sa sobom nosi i moguće opasnosti karakteristične za vrućine, kao što su dehidracija, toplotni udar, opekotine na koži te trovanja hranom.
Hrana koju redovno konzumiramo, zbog različitih uslova, može promijeniti svoje osobine i postati opasna. Pojedine namirnice imaju veći rizik od trovanja hranom, kao što su perad ili jaja, meso, riba, mliječni proizvodi.
Visoke temperature i veliki stepen vlažnosti idealni su uslovi za rast i razmnožavanje patogenih bakterija - uzročnika trovanja hranom. Kampovanja, ljetovanja, izleti... ponekad se pretvaraju u pravi raj za bakterije, a ljudima ostavljaju vrlo neugodne probavne smetnje, a djeca su posebno osjetljiva.
Najčešći simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, bol u stomaku, proljev te povišena tjelesna temperatura. Simptomi ovise o uzročniku bolesti. Obično se javljaju između jednog i 36 sati nakon unošenja zatrovane hrane i mogu trajati nekoliko dana. Trovanja hranom mogu izazvati i teže komplikacije, posebno kod djece, pa već na prve simptome treba reagirati.
Ukoliko se proljev javi kod novorođenčadi, dojenčadi ili male djece, predstavlja ozbiljan simptom, jer djeca u tom uzrastu lako mogu izgubiti tečnost i elektrolite, što dovodi do poremećaja općeg stanja.
Neke bakterije, kao većina salmonela, mogu se pod određenim uslovima vrlo brzo razmnožavati u hrani.
Do unakrsnog zagađenja hrane dolazi zbog zagađenja putem prljavih ruku, muha i drugih insekata ili štetočina koji dolaze u dodir sa hranom, ili kada čista namirnica dotakne zagađenu površinu ili pribor.
Opasnost od trovanja hranom se može smanjiti ako se poštuju neka osnovna pravila:
1. Održavanje čistoće površine za pripremu namirnica;
2. Lična higijena - prije pripremanja hrane, ruke dobro oprati, važna je čistoća pribora za jelo, naročito dječjih bočica;
3. Razdvajanje namirnica - svježe meso, perad i riba ne smiju biti zajedno s namirnicama koje se termički ne obrađuju, kao npr. voće i povrće;
4. Pravilna termička obrada hrane - (naročito jaja, mesa, mlijeka ili njihovih prerađevina) uništava većinu bakterija koje mogu izazvati trovanje hranom. Prilikom pripreme peradi i mesa potrebno je osigurati da njihov srednji dio dostiže temperaturu od 70 stepeni Celzijusa najmanje dvije minute;
5. Čuvanje namirnica na odgovarajućoj temperaturi sprečava rast i razmnožavanje mikroorganizama;
6. Sprečavanje ukrštene kontaminacije - prenošenja mikroorganizama sa namirnice na namirnicu putem zaražene površine, pribora ili ruku;
7. Pažljivo odlaganje otpada važno je za izbjegavanje insekata, a otpad se ne smije naći u blizini hrane.
Važno
Pri pojavi bilo kojeg simptoma koji upućuje na trovanje dijete obavezno odvedite ljekaru i držite se svih upute koje će vam on dati.