OBRATITE PAŽNJU

Ovo su tri znaka da dijete nije spremno da krene u vrtić

Sasvim je normalno da dijete najviše vremena provodi sa majkom

Vremenom se naviknu na novo okruženje. Twitter

Z. K.

31.7.2024

Polazak u vrtić stres je za dijete, ali i za roditelje. Naravno, ne treba mališanov polazak u obdanište doživljavati kao neku dramu – čak i ako na početku bude nekih manjih poteškoća, djeca su prilagodljiva i vremenom se naviknu na novo okruženje. 

U zavisnosti od svog karaktera, ali i uzrasta, neki mališani su spremniji od drugih da krenu u vrtić, a nije zgoreg da obratite pažnju i na znake koji ukazuju da dijete nije spremno za ovu promjenu.

Dijete provodi sa majkom 24/7

Sasvim je normalno da dijete najviše vremena provodi sa majkom i to je, u krajnjem slučaju, važno i za njegovo blagostanje. Međutim, ako se dijete baš nimalo ne odvaja od majke, onda je važno da se prije polaska u vrtić postepeno navikava na činjenicu da mama neće biti sa njim svake sekunde.

Dakle, ako je to vaša situacija, bilo bi poželjno da počnete da učite dijete da se igra samo u prostoriji – naravno, obilazite ga ili nadgledajte preko bebi-monitora, u zavisnosti od toga koliko je star mališan. Također, ako imate prilike, neka dijete ponekad provodi malo vremena sa bakom, djedom, tatom, tetkom... kako bi se navikavalo na razdvojenost od vas.

Ako ni to ne pomogne i dijete nikako ne može da se odvoji od vas, vjerovatno nije baš najspremnije ni za polazak u vrtić.

Osjetljivo dijete

Neki mališani su osjetljiviji od drugih, a oni koji su izrazito osjetljivi svemu pridaju veliki značaj. U tom smislu, ako vaspitačica da ovakvom djetetu neku igračku, ono će je odmah posmatrati kao svog prijatelja, ali ako ga slučajno izgrdi, za njega će postati loša osoba.

Osjetljiva djeca mogu da idu u vrtić, ali nije zgoreg tu njegovu osobinu napomenuti vaspitačima. Najbolja opcija, koja nije uvijek moguća, je da sačekate da dijete malo sazri i očvrsne.

Dijete sa problemima u govoru

Neka djeca počnu da pričaju kasnije od drugih, i za njih vrtić može da bude pomalo neprijatan. Ukoliko je to i vaš slučaj, možete da radite sa djetetom kako biste mu pomogli da bolje govori, a po potrebi i da se obratite stručnom licu za pomoć. Na taj način dijete će naučiti bolje da komunicira i steći će samopouzdanje, pa će mu i boravak u vrtiću i druženje sa drugom djecom lakše pasti.

Ukoliko vaše dijete pokazuje neke od ovih znakova da nije spremno za vrtić, ne očajavajte. Ako vam okolnosti to dozvoljavaju, razmislite o odlaganju polaska u vrtić, ali ne krivite sebe i ako mališan iz različitih razloga mora da krene u obdanište, možda će na početku biti malo poteškoća, ali vremenom će se navići, kao i sva djeca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.