"LIJEPE RIJEČI"

Zašto je pogrešno reći ili napisati: kao naprimjer?

Sve manje se obraća pažnja pravilnom govoru i pisanju, a začuđuje naročito što je to postalo praksa i u ustanovama, institucijama i medijima

Indira Pindžo. Alfa TV

Indira Pindžo

4.10.2024

Lijep pozdrav, dragi gledatelji!

U današnjem vremenu se veoma teško prepoznaje ono što je stilski ili gramatički ispravno u odnosu na ono što nije ni dobro rečeno ili eventualno napisano. Sve manje se obraća pažnja pravilnom govoru i pisanju, a začuđuje naročito što je to postalo praksa i u ustanovama, institucijama i medijima, odnosno onima kojima je pravilno pisanje i izražavanje u opisu posla. Šta onda očekivati od šire javnosti?

Nadam se da ste i do sada mnogo naučili ili obnovili znanje, a danas krećemo od jedne od najčešćih grešaka koju gotovo svi izgovaramo, svjesno ili nesvjesno – Zašto je pogrešno reći ili napisati: kao naprimjer? Odgovor je jednostavan, zato što je to pleonazam, jer obje riječi imaju isto značenje pa je dovoljno reći ili napisati samo kao ili samo naprimjer.

Pravilna upotreba glagola odložiti je u kontekstu kada se nešto stavlja sa strane, spušta, ostavlja u prostoru, naprimjer, odložiti haljinu, odložiti knjigu, odložiti kišobran i slično. Pa ćemo reći: Odložila je smeće u kantu. Molim te, ne odlaži tu prljave stvari! Mogu li ovdje odložiti kišobran? Dakle, prema bosanskom pravopisu, oba glagola su u upotrebi, ali u različitim značenjima te treba voditi računa o tome kako i kada ih koristiti. Upamtite, odlažemo u prostoru, a odgađamo u vremenu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.