Cik zore u Sarajevu. Temperatura je koji stepen ispod nule. Vrijedni trgovci polako pristižu i bez riječi se bacaju na posao.
Slažu tezge, izlažu svježe voće i povrće. Kod nekoga domaće, kod drugih ima i kupljenog.
Kažu zime nema. Ova godina ih je poslužila što se temperatura tiče barem, ne moraju proizvode pokrivati dekama kako bi ih spasili od minusa i zamrzavanja.
Sa druge strane, pandemija koronavirusa ugrozila je njihov posao. Kupovna moć opala, osjete oni to po svom novčaniku. Ali se ne žale.
- A, šta ćemo. Tu smo, od jutra do mraka, moramo. Optimista sam, bit će bolje - kaže nam jedna od prodavačica.
Jedan od njih nam i reče da daje namirnice i na veresiju.
- Ako vrate, vrate. Halal im bilo svakako - kaže nam.
Njihov radni dan traje skoro 12 sati, od 6 do 18, otprilike.
- Tokom pandemije bilo je dosta onih koji nisu izlazili, pa sam im ja na vrata donosio - kaže nam Džihad Hadžić, koji je tu skoro 20 godina.
Ima svoje stalne mušterije i dobro znaju šta on to prodaje.
Sulejman Čelebić sa suprugom svaki dan dolazi u Sarajevo iz Visokog, tačnije 10-tak kilometara od Visokog.
A prije nego što natovare svoja kola povrćem i voćem koje oni uzgajaju, moraju se prvo za svoje krave pobrinuti.
Pa do naveče dok ne krenu opet na put ka svojoj kući.
Pogledajte i video.